Ficăței în bacon

Ingrediente:

· 500 g ficăței de pui Fermele Crevedia;

· 350 g bacon feliat subțire;

· 5-6 căței mari de usturoi;

· 2-3 linguri de muștar;

· 3-4 linguri de sos de soia dark (sau dublu de soia light);

· 100 ml vin alb;

· 200 ml apă;

· 1 linguriță cimbru uscat;

· piper.

Mod de preparare:

1. Se spală ficățeii și se separă cei doi lobi (se taie în jumătate fiecare ficățel). Se ung feliile de bacon cu muștar și se înfășoară fiecare bucată de ficat în ele, prinzându-se apoi cu o scobitoare, asfel încât, la cuptor să nu se desfacă.

2. Se pun toți ficățeii odată imbracati în bacon într-o tavă, pe un singur rând, se presară peste ei piper și se toarnă în tavă apa amestecata cu vinul, sosul de soia, usturoiul pisat și cimbrul.

3. Se dă totul la cuptorul preîncălzit în prealabil la 180 C pentru aproximativ 1 oră, o oră și 20 minute.

4. Se pot servi lângă orice garnitură preferați.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.edithskitchen.ro

Recomandarea săptămânii

Piept de pui în sos béchamel

Ingrediente:

· 600-700 g piept de pui Fermele Crevedia;

· 150 g mozzarella;

· 200 g costiță afumată;

· 100 g brânză brie;

· sare;

· piper;

Sos béchamel:

· unt;

· pesmet;

· 50 g unt;

· 50 g făină;

· 500 g lapte;

· sare;

· piper;

· nucșoară (opțional).

Mod de preparare:

1. Se curată pieptul de pui de piele, se dezosează și se taie pe lungime în fâșiuțe subțiri. Se pudrează fâșiuțele cu sare și piper din belsug.

2. Se tapetează un vas termorezistent cu unt și pesmet și se așază în formă de rază un strat de fâșiuțe de pui. Peste feliile de pui se pun feliuțe de mozzarella și feliuțe de brânză briè.

3. Se taie costița afumată în feliuțe subțiri care se așază peste brânza briè. Se așază un alt strat de felii de mozzarella și briè și se închide cu restul fâșiuțelor de pui. Se pune vasul la frigider până se pregătește sosul bechamel.

Mod de preparare sos béchamel:

4. Se topesc la foc mic 50 g unt. Când este complet topit se dă la o parte cratița și se adaugă toată făina. Se amestecă rapid ca să nu se facă cocoloașe și se pune din nou pe foc mic.

5. Se amestecă 1-2 minute, după care se adaugă treptat laptele, sarea, piperul și nucșoara și se amestecă până se obține un sos bechamel cremos.

6. Se stinge focul, se acoperă cu o folie de plastic alimentară și se lasă să se răcească pentru cca 5-10 minute.

7. Când sosul este călduț se adaugă peste pieptul de pui și se pudrează cu 1-2 linguri cu pesmet pe deasupra.

8. Se coace pieptul de pui în sos bechamel, în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru maxim 1 oră.

9. Dacă suprafața se rumenește prea mult, se acoperă vasul cu o folie de aluminiu.

10. Se scoate pieptul de pui din cuptor, se lasă să se răcească puțin, apoi se feliază și se poate servi.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.lauraadamache.ro

Recomandarea săptămânii

Piept de pui învelit în cașcaval, cu cartofi natur

Ingrediente:

· 1 piept mic de pui (350-400 grame) Fermele Crevedia;

· 3-4 felii de cașcaval;

· 2 cartofi roz, mari;

· 50 grame de unt;

· sare, piper;

· ierburi italiene;

· oregano;

· boia de ardei iute/dulce (sau chilli, dar în cantitate foarte mică);

· condimente pentru grătar;

· pătrunjel tocat.

Mod de preparare:

1. Se pregătesc cartofii. Se curăță, se spală și se fierb în apă cu puțină sare sau se fierb în coajă, se taie rondele (după ce se răcesc puțin și se decojesc) după care se decupează cu o formă atractivă.

2. Pieptul de pui se spală, se fasonează și dacă este cazul, se mai subțiază, dar foarte puțin (felia de piept de pui trebuie să aibă cel puțin 1 cm, ca să nu se usuce la preparare).

3. Se condimentează pieptul de pui, gata feliat cu: sare, piper, oregano, condiment pentru grătar, ierburi italiene și boia de ardei sau chilli.

4. Se dă pieptul de pui la rece pentru 20-25 de minute, după care se prepară la grill, la foc mic, până ce se pătrunde ușor, pe fiecare parte.

5. După ce s-au preparat feliile de piept de pui, pe ambele fețe, se pun într-o tavă și se acoperă cu felii de cașcaval. Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se topește cașcavalul și ”îmbracă” pieptul de pui.

6. Se servește imediat, cu cartofi natur, stropiți cu unt topit și presărați cu frunze de pătrunjel tocat.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.bucataras.ro

Recomandarea săptămânii

Pulpe de pui marinate în iaurt la cuptor

Ingrediente:

· 1 kg pulpe pui Fermele Crevedia;

· 300 g iaurt grecesc;

· sucul și coaja rasă de la 1/2 lămâie mare;

· 1 lingură suc chili;

· 1 lingură zahăr;

· 2 linguri frunze de mentă tocate;

· 2 căței usturoi mari pisați;

· 4-5 linguri ulei de măsline;

· sare, piper.

Mod de preparare:

1. Se pregătește marinata: se amestecă iaurtul cu sucul și coaja de lămâie, piperul măcinat și sucul de ardei iute. Punem pulpele de pui în iaurt.

2. Se adaugă usturoiul pisat, frunzele de mentă tocate sau rupte în mână. Se acoperă vasul și se lasă bucățile de pui să se marineze în frigider pentru 6-12 ore, apoi se pun într-o tavă, se stropesc cu ulei de măsline și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C primele 30 minute acoperite, apoi se scoate folia, se întorc și se vor lăsa până se vor rumeni pe ambele părți. Când sunt gata se pot servi alaturi de o garnitură la alegere.

Vă dorim poftă bună! Sursa de inspirație: https://divainbucatarie.ro

Recomandarea săptămânii

Clătite cu ciuperci și pui, la cuptor

Ingrediente:

· 10 clatite, fără zahăr;

· 400 g smântână;

· 200 g cașcaval;

· 200 g ciuperci proaspete sau din conserve;

· 2-3 pulpe de pui Fermele Crevedia;

· o ceapă;

· sare și piper după gust;

· 30 ml ulei.

Mod de preparare:

1. Se pregătesc clătitele fără a se adăuga zahăr.

2. Se călește carnea de pui la tigaie – tăiată bucățele mici sau se pune în cuptor.

Se lasă puțin să se răcească apoi se taie.

3. Ciupercile se taie felii subțiri, se încinge o tigaie cu puțin ulei și se pun acolo să se călească. Când se evaporă apa complet din ele și încep să se rumenească, se adaugă ceapa tocată marunt se amestecă și se mai călește 5 minute. Se potrivește de sare și piper, se inchide focul și se lasă puțin să se răcorească.

4. Se dă cașcavalul prin răzătoare. Se ia o tavă rotundă sau pătrată, puțin mai mare decât dimensiunea clătitelor făcute. Se unge baza tăvii cu puțin unt sau ulei. Se așază prima clătită.

5. Se continuă apoi cu straturile: se unge clătita de la bază cu o lingură de smântână. Se pun cam 2-3 linguri de ciuperci și se presară 2 linguri de cașcaval deasupra. Se acoperă cu altă clătită. Aceasta se unge cu puțină smântână, dar de data asta se pun 3 linguri din carnea de pui și bineînțeles cașcaval.

6. Se continuă cu următoarele straturi de clătite, se alternează cu pui și ciuperci.

7. Ultima clătită, care rămâne deasupra, se unge cu 1 lingură de smântână.

8. Se unge plăcinta deasupra cu puțină smântână, se presară niște cașcaval și se pune în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 25-30 de minute.

9. Când se rumenește frumos, se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească puțin.

10. Se taie mai greu când este foarte fierbinte, de aceea se lasă vreo 15-20 de minute să se domolească.

11. Este minunată ca o mâncare sau un aperitiv cald, foarte fină, se topește în gură.

Vă dorim pofta bună!

Sursa de inspirație : www.lalena.ro

Recomandarea săptămânii

Ardei umpluți cu carne de pui și orez

Ingrediente:

· 6 ardei;

· 2 linguri ulei;

· 3 roșii/2 cepe, pentru capac;

· 150 ml piure de roșii.

Umplutura

· 600 g piept/pulpe de pui Fermele Crevedia tocate;

· 1 ardei;

· 2 morcovi medii;

· 2 cepe;

· 3 linguri orez;

· 1/2 legătură mărar;

· linguriță busuioc proaspăt;

· sare, piper.

Mod de preparare:

1. Se toacă ceapa cât mai mărunt și se combină cu un ardei tocat fin, cu morcovul ras, mărarul, busuiocul și orezul. Se potrivește de sare și piper, apoi se pune compoziția într-o tigaie, în puțin ulei încins.

2. Se întoarce amestecul de carne tocată în tigaie până ce își schimbă uniform culoarea. Între timp, se curăță ardeii de cotoare și semințe. Se umplu ardeii cu compoziția din tigaie, apoi li se pune capac, fie din roșii tăiate rondele, fie din jumătăți de foi de ceapă.

3. Se așază ardeii umpluti într-un vas termorezistent, într-o parte. Deasupra lor se toarnă sosul de roșii și se completează cu apă, până la jumatatea înălțimii ardeilor. Se pune preparatul la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 grade, întorcând ardeii la jumătatea timpului de preparare.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.retetepractice.ro

Recomandarea săptămânii

Gyros grecesc de pui

Ingrediente:

· 600 g pulpe de pui dezosate Fermele Crevedia;

· 0.5 buc lămâie;

· 3 linguri ulei de măsline;

· 1 linguriță usturoi granulat (praf) sau 2 căței de usturoi pisat proaspăt;

· 1 linguriță boia ardei dulce sau iute;

· 1 linguriță oregano uscat;

· 5 buc lipii grecești;

· 1 buc ceapă roșie;

· 3 linguri oțet de mere;

· 500 g cartofi prăjiți/copți 500 g;

· 400 g sos tzatziki;

· 3 buc roșii.

Mod de preparare:

1. Se taie carnea de pui felii cam de 1 cm grosime și se pune într-un bol. Se adaugă peste aceasta zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie, apoi se adaugă o linguriță de sare, o linguriță de usturoi pudră, o linguriță boia de ardei și o linguriță de oregano. Se toarnă deasupra și cele 3 linguri de ulei de măsline.

Se amestecă totul bine și se lasă să se marineze măcar 30 minute la frigider.

2. După acest timp se încinge puțin ulei într-o tigaie și se pune la călit carnea pe foc mediu până se rumenește frumos.

3. Până este gata carnea se poate prepara sosul Tzatziki și se prăjesc cartofii.

4. Ceapa se marinează rapid: se taie rondele subțiri, se pune deasupra putin otet de mere și o jumătate de linguriță de sare, se amestecă bine cu mâinile și se lasă aproximativ 15 minute să se marineze,

5. Cand sunt gata toate ingredientele de mai sus pentru Gyros, se poate aranja pe farfurie sau în lipie.

6. Varianta ideală ar fi: lipii + cartofi + roșii felii + tzatziki + carne + ceapă marinată.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.lalena.ro

Recomandarea săptămânii

Plăcintă cu piept de pui

Ingrediente:

· 2 bucăți piept de pui Fermele Crevedia;

· 3 buc. ceapă albă;

· 300 g smântână (200g pentru aluat și 3 linguri pentru umplutură);

· 200 g unt;

· 2.5 pahare făină albă calitate superioară;

· 0.5 lingurițe bicarbonat de sodiu;

· 2 lingurițe sare;

· 0.5 lingurițe piper negru;

· 100 ml ulei de floarea soarelui 100 ml.

Mod de preparare:

1. Se scoate untul din frigider, se taie cubulețe și se lasă se înmoaie, 10-15 min – la temperatura camerei. Peste unt se pune făina, bicarbonatul de sodiu și 1 linguriță de sare.

2. Se fărâmițează cu mâna compoziția de făină și unt, apoi se adaugă 200g smântâna și se frământa. Aluatul se pune la frigider până se pregătește umplutura.

3. Ceapa se taie fideluță, se călește în ulei, să se înmoie bine, dar să nu facă crustă maronie. După prăjire se scoate ceapa din ulei într-o farfurie. În uleiul rămas în tigaie se va căli pieptul de pui.

4. Pieptul se taie cubulețe sau felii subțiri. Cantitatea de carne se împarte în două și se călește pe rând, să se albească bine și să fiarbă puțin. Pieptul călit se scoate din ulei, se amestecă cu ceapa, 3 linguri de smântână, 1 linguriță de sare și piperul.

5. Pieptul amestecat cu ceapa, smântâna, sarea și piperul va fi umplutura plăcintei.

6. Aluatul se împarte în două bucăți egale. Prima parte din aluat se întinde și se pune într-o tavă de cuptor. Se toarnă umplutura peste prima foaie, se uniformizează.

7. Din a doua parte de aluat se întinde a doua foaie, se pune peste umplutură și se unge cu gălbenuș de ou sau ou întreg bătut. Se pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 45 de min -1 oră, până se rumenește bine.

8. Placinta se scoate din cuptor, se lasă să se răcească bine, apoi se porționează.

9. Se poate servi atât caldă cât și rece.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.lalena.ro

Recomandarea săptămânii

Pui cu smântână și ciuperci

Ingrediente:
4 pulpe pui sau piept de pui Fermele Crevedia;
1 ceapă mare;
300 g smântână de gatit;
4-5 ciuperci mari proaspete;
2 linguri (rase) făină;
ulei pentru prăjit;
sare;
piper;
mărar sau pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare:
Se călesc ciupercile, puiul și ceapa separat în ulei, apoi se pun toate în tigaie (fără uleiul în care s-au călit), lasându-le să se răcească puțin. Ceapa trebuie să fie călită până se inmoaie bine, altfel nu va avea gust bun în mâncare. Ceapa se poate căli în tigaia în care a fost călit puiul, după ce acesta este gata.
Într-un vas se amestecă 2 linguri smântână cu 2 linguri făină, apoi se omogenizează cu restul de smântănă. Se adaugă smântâna peste pui și se fierbe preț de câteva minute, până se îngroașă puțin sosul. Se asezonează cu sare și piper după gust.
Se ia de pe foc, se presară câteva fire de mărar sau pătrunjel proaspăt și se servește cu mămăligă fierbinte.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: https://divainbucatarie.ro

Recomandarea săptămânii

Vinete umplute cu piept pui

Ingrediente:

· un piept de pui Fermele Crevedia;

· 2 vinete mari;

· ceapă;

· câteva fire de usturoi verde;

· un ardei capia;

· 2 roșii;

· o legătură cu mărar;

· un ou;

· brânza rasă sau cașcaval;

· sare;

· piper;

· boia dulce;

· cimbru;

· busuioc;

Sos de iaurt:

· 200 g iaurt;

· un fir de usturoi verde;

· mărar tocat.

Mod de preparare:

1. Se taie vinetele transversal, se scoate miezul cu o lingură, apoi se pune sare peste ele și se lasă deoparte. Miezul se toacă la robot sau cubulețe și se lasă într-un bol cu puțină sare deasupra.

2. Pieptul de pui se taie fâșiuțe foarte subțiri; ceapa, usturoiul și ardeiul capia se mărunțesc la robot.

3. Într-o tigaie încăpătoare se pune puțin ulei de măsline, se adaugă ceapa și usturoiul, apoi puțină apă și se lasă câteva minute să se înmoaie. Se adaugă ardeiul roșu, se mai lasă câteva minute pe foc, apoi se adaugă carnea de pui. Miezul de la vinete se pune într-o sită și se spală foarte bine sub jet de apă rece. Toată zeama lăsată este amara și trebuie înlăturată. Se pune în tigaie și miezul de la vinete, o ceșcuță cu apă, se condimentează după gust și se lasă să scadă tot lichidul, amestecând din când în când (la foc mic). Se lasă apoi la răcit 10 minute, după care se adaugă oul bătut și mărarul tocat.

4. Vinetele scobite se scurg de zeama lăsată și se spală foarte bine cu apă fierbinte.

5. Se așază vinetele într-o tavă termorezistentă, se umplu cu amestecul de carne și legume, apoi se pun pe deasupra felii de roșii. Se pune în vas o cană cu apă, se acoperă cu folie de aluminium și se lasă la cuptor 20 de minute, la foc mediu.

6. Se scoate apoi folia și se rade brânză sau cașcaval peste. Se presară deasupra busuioc și se mai lasă 5 minute la cuptor.

7. Sosul de iaurt: se amesteca iaurtul cu usturoiul măruntit și mărarul tocat.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.bucataras.ro