Recomandarea săptămânii

Pui la cuptor în „farfurie” de aluat

Ingrediente:

· 1 kg carne de pui Fermele Crevedia;

· 2 buc. ceapă albă;

· 250 ml lapte bătut/iaurt/chefir;

· 1 lingură ulei de floarea soarelui pentru aluat;

· 1 ou;

· 1 linguriță sare;

· 1 linguriță zahar;

· 350 făină albă calitate superioară;

· 2 lingurițe ulei de floarea soarelui pentru uns tava;

· 1 linguriță de sare, piper pentru carne, sau alte mirodenii preferate – curry, boia, etc.;

· 0.5 lingurițe bicarbonat de sodiu.

Mod de preparare:

1. Se prepară aluatul pentru că trebuie să se odihnească 1-2 ore înainte să se facă puiul. Într-un bol se amestecă făina cu bicarbonatul de sodiu. Laptele bătut se amestecă cu oul, uleiul, zahărul și sarea. Se adaugă amestecul de faină la cel de lapte batut și se frământă aluatul. Se pune la odihnit pentru 1-2 ore.

2. Se unge cu puțin ulei o tavă de cuptor, rotundă sau pătrată – important este să fie cu bordurile puțin mai înalte și să nu se scoată, că să nu curgă zeama din tavă în cuptor.

3. Ceapa se taie julien și se presară în tavă. Peste ea se pune un pic de sare și piper.

4. Puiul se spală, se taie bucăți și se pune peste ceapă, se presără peste el sare și mirodenii.

5. Când este gata aluatul se întinde cu sucitorul și se pune foaia peste tava cu carne. Se presează bine că să acopere perfect și uniform toată tava. Marginile trebuie să fie mai mari decât diametrul tăvii.

6. Restul de aluat se taie. Rămășițele de aluat se pot congela și folosi la orice altă plăcintă cu carne sau umplutură sărată.

7. Cu degetele se împinge bordura aceea mai înaltă de aluat mai spre fundul tăvii, ca să se „îmbrace” perfect toată carnea și se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 45 de minute. Apoi se scoate din cuptor și se lasă în tavă 10 minute să se pătrundă.

8. Cu ajutorul unui prosop se scurge zeama atent din tavă. Se pune un platou, cu fundul în sus, peste tavă.

9. Se întoarce tava, ca să se scoată „farfuria” de aluat pe platoul de servire.

10. Zeama scursă anterior se toarnă peste carne și se lasă puțin să pătrundă în aluat – cam 5-10 minute.

11. Se poate servi cu orice garnitură.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.lalena.ro

Recomandarea săptămânii

Mâncare de pui cu măsline

Ingrediente:

· 800 g pulpe superioare Fermele Crevedia;

· 180 g măsline fără sâmburi;

· 1 ceapă medie-mare;

· 1 morcov mic ras;

· 250 ml apă;

· 3 căței usturoi;

· 3 roșii medii;

· 150 ml suc gros roșii;

· 50 ml vin roșu;

· 1/2 linguriță zahăr;

· sare;

· piper negru;

· 3-4 fire cimbru sau 1/2 linguriță cimbru uscat;

· ulei pentru prăjit.

Mod de preparare:

1. Se scot pulpele din tigaie și se călește ceapa tocată foarte fin și morcovul ras prin răzătoarea cu găuri mici. Când ceapa devine sticloasă și se înmoaie, se adaugă puțină apă (50 ml) și se lasă să fiarbă la foc mic până se evaporă. Se adaugă roșiile curățate de coajă și semințe, tăiate în felii sau cuburi și firele de cimbru.

2. Se pune lângă acestea usturoiul zdrobit, sucul gros de roșii și 200 ml apă. Se pune capacul și se lasă la foc mic spre mediu în jur de 10 minute.

3. După 10 minute se toarnă vinul și se lasă încă 5 minute să fiarbă, fără capac. După acest interval se pun pulpele de pui și măslinele în sos și se mai lasă încă 5-10 minute sau până se îngroașă sosul.

4. Se poate servi cu piure de cartofi și salată verde.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.divainbucatarie.ro

Recomandarea săptămânii

Pulpe de pui în sos de bere

Ingrediente:

· 12 buc pulpe superioare de pui Fermele Crevedia;

· 30 ml ulei măsline;

· 1 linguriță sare;

· 1 linguriță piper măcinat;

· 1 linguriță boia dulce;

· 1 linguriță ghimbir măcinat;

· 1 linguriță condimente pentru pui;

· 330 ml bere blondă;

· 1 ceapă alba;

· 1 morcov mare;

· pătrunjel verde tocat;

· garnitura preferată.

Mod de preparare:

1. Se spală pulpele de pui și se curață. Se lasă să se scurgă bine de apă și se pun într-un bol încăpător.

2. Într-un alt bol se pune uleiul, sarea, piperul, boiaua, ghimbirul și condimentele pentru pui. Se amestecă bine totul apoi se adaugă 100 ml bere și se toarnă apoi peste pulpe. Se amestecă bine astfel încât pulpele să fie bine acoperite cu această marinadă. Se lasă deoparte o jumătate de oră.

3. Se curață ceapa și se taie julienne. Se pune într-o tigaie puțin ulei și se adaugă ceapa. Se lasă să se călească ușor. Se trage deoparte ceapa și se pun bucățile de carne în tigaie. Se lasă să se albească apoi se întorc pe partea cealaltă.

4. Se curăță și se spală morcovul apoi se taie rondele. Se așază peste carne și se toarnă restul de bere. Se lasă 20 de minute să fiarbă la foc mic apoi se întorc bucățile de carne pe partea cealaltă și se lasă tot 20 de minute. Se verifică dacă este facută carnea. Se stinge focul și se presară deasupra pătrunjel verde tocat.

5. Se poate servi alături de garnitura preferată.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.bucataras.ro

Recomandarea săptămâni

Ficăței în bacon

Ingrediente:

· 500 g ficăței de pui Fermele Crevedia;

· 350 g bacon feliat subțire;

· 5-6 căței mari de usturoi;

· 2-3 linguri de muștar;

· 3-4 linguri de sos de soia dark (sau dublu de soia light);

· 100 ml vin alb;

· 200 ml apă;

· 1 linguriță cimbru uscat;

· piper.

Mod de preparare:

1. Se spală ficățeii și se separă cei doi lobi (se taie în jumătate fiecare ficățel). Se ung feliile de bacon cu muștar și se înfășoară fiecare bucată de ficat în ele, prinzându-se apoi cu o scobitoare, asfel încât, la cuptor să nu se desfacă.

2. Se pun toți ficățeii odată imbracati în bacon într-o tavă, pe un singur rând, se presară peste ei piper și se toarnă în tavă apa amestecata cu vinul, sosul de soia, usturoiul pisat și cimbrul.

3. Se dă totul la cuptorul preîncălzit în prealabil la 180 C pentru aproximativ 1 oră, o oră și 20 minute.

4. Se pot servi lângă orice garnitură preferați.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.edithskitchen.ro

Recomandarea săptămânii

Piept de pui în sos béchamel

Ingrediente:

· 600-700 g piept de pui Fermele Crevedia;

· 150 g mozzarella;

· 200 g costiță afumată;

· 100 g brânză brie;

· sare;

· piper;

Sos béchamel:

· unt;

· pesmet;

· 50 g unt;

· 50 g făină;

· 500 g lapte;

· sare;

· piper;

· nucșoară (opțional).

Mod de preparare:

1. Se curată pieptul de pui de piele, se dezosează și se taie pe lungime în fâșiuțe subțiri. Se pudrează fâșiuțele cu sare și piper din belsug.

2. Se tapetează un vas termorezistent cu unt și pesmet și se așază în formă de rază un strat de fâșiuțe de pui. Peste feliile de pui se pun feliuțe de mozzarella și feliuțe de brânză briè.

3. Se taie costița afumată în feliuțe subțiri care se așază peste brânza briè. Se așază un alt strat de felii de mozzarella și briè și se închide cu restul fâșiuțelor de pui. Se pune vasul la frigider până se pregătește sosul bechamel.

Mod de preparare sos béchamel:

4. Se topesc la foc mic 50 g unt. Când este complet topit se dă la o parte cratița și se adaugă toată făina. Se amestecă rapid ca să nu se facă cocoloașe și se pune din nou pe foc mic.

5. Se amestecă 1-2 minute, după care se adaugă treptat laptele, sarea, piperul și nucșoara și se amestecă până se obține un sos bechamel cremos.

6. Se stinge focul, se acoperă cu o folie de plastic alimentară și se lasă să se răcească pentru cca 5-10 minute.

7. Când sosul este călduț se adaugă peste pieptul de pui și se pudrează cu 1-2 linguri cu pesmet pe deasupra.

8. Se coace pieptul de pui în sos bechamel, în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru maxim 1 oră.

9. Dacă suprafața se rumenește prea mult, se acoperă vasul cu o folie de aluminiu.

10. Se scoate pieptul de pui din cuptor, se lasă să se răcească puțin, apoi se feliază și se poate servi.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.lauraadamache.ro

Recomandarea săptămânii

Piept de pui învelit în cașcaval, cu cartofi natur

Ingrediente:

· 1 piept mic de pui (350-400 grame) Fermele Crevedia;

· 3-4 felii de cașcaval;

· 2 cartofi roz, mari;

· 50 grame de unt;

· sare, piper;

· ierburi italiene;

· oregano;

· boia de ardei iute/dulce (sau chilli, dar în cantitate foarte mică);

· condimente pentru grătar;

· pătrunjel tocat.

Mod de preparare:

1. Se pregătesc cartofii. Se curăță, se spală și se fierb în apă cu puțină sare sau se fierb în coajă, se taie rondele (după ce se răcesc puțin și se decojesc) după care se decupează cu o formă atractivă.

2. Pieptul de pui se spală, se fasonează și dacă este cazul, se mai subțiază, dar foarte puțin (felia de piept de pui trebuie să aibă cel puțin 1 cm, ca să nu se usuce la preparare).

3. Se condimentează pieptul de pui, gata feliat cu: sare, piper, oregano, condiment pentru grătar, ierburi italiene și boia de ardei sau chilli.

4. Se dă pieptul de pui la rece pentru 20-25 de minute, după care se prepară la grill, la foc mic, până ce se pătrunde ușor, pe fiecare parte.

5. După ce s-au preparat feliile de piept de pui, pe ambele fețe, se pun într-o tavă și se acoperă cu felii de cașcaval. Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se topește cașcavalul și ”îmbracă” pieptul de pui.

6. Se servește imediat, cu cartofi natur, stropiți cu unt topit și presărați cu frunze de pătrunjel tocat.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.bucataras.ro

Recomandarea săptămânii

Pulpe de pui marinate în iaurt la cuptor

Ingrediente:

· 1 kg pulpe pui Fermele Crevedia;

· 300 g iaurt grecesc;

· sucul și coaja rasă de la 1/2 lămâie mare;

· 1 lingură suc chili;

· 1 lingură zahăr;

· 2 linguri frunze de mentă tocate;

· 2 căței usturoi mari pisați;

· 4-5 linguri ulei de măsline;

· sare, piper.

Mod de preparare:

1. Se pregătește marinata: se amestecă iaurtul cu sucul și coaja de lămâie, piperul măcinat și sucul de ardei iute. Punem pulpele de pui în iaurt.

2. Se adaugă usturoiul pisat, frunzele de mentă tocate sau rupte în mână. Se acoperă vasul și se lasă bucățile de pui să se marineze în frigider pentru 6-12 ore, apoi se pun într-o tavă, se stropesc cu ulei de măsline și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C primele 30 minute acoperite, apoi se scoate folia, se întorc și se vor lăsa până se vor rumeni pe ambele părți. Când sunt gata se pot servi alaturi de o garnitură la alegere.

Vă dorim poftă bună! Sursa de inspirație: https://divainbucatarie.ro

Recomandarea săptămânii

Clătite cu ciuperci și pui, la cuptor

Ingrediente:

· 10 clatite, fără zahăr;

· 400 g smântână;

· 200 g cașcaval;

· 200 g ciuperci proaspete sau din conserve;

· 2-3 pulpe de pui Fermele Crevedia;

· o ceapă;

· sare și piper după gust;

· 30 ml ulei.

Mod de preparare:

1. Se pregătesc clătitele fără a se adăuga zahăr.

2. Se călește carnea de pui la tigaie – tăiată bucățele mici sau se pune în cuptor.

Se lasă puțin să se răcească apoi se taie.

3. Ciupercile se taie felii subțiri, se încinge o tigaie cu puțin ulei și se pun acolo să se călească. Când se evaporă apa complet din ele și încep să se rumenească, se adaugă ceapa tocată marunt se amestecă și se mai călește 5 minute. Se potrivește de sare și piper, se inchide focul și se lasă puțin să se răcorească.

4. Se dă cașcavalul prin răzătoare. Se ia o tavă rotundă sau pătrată, puțin mai mare decât dimensiunea clătitelor făcute. Se unge baza tăvii cu puțin unt sau ulei. Se așază prima clătită.

5. Se continuă apoi cu straturile: se unge clătita de la bază cu o lingură de smântână. Se pun cam 2-3 linguri de ciuperci și se presară 2 linguri de cașcaval deasupra. Se acoperă cu altă clătită. Aceasta se unge cu puțină smântână, dar de data asta se pun 3 linguri din carnea de pui și bineînțeles cașcaval.

6. Se continuă cu următoarele straturi de clătite, se alternează cu pui și ciuperci.

7. Ultima clătită, care rămâne deasupra, se unge cu 1 lingură de smântână.

8. Se unge plăcinta deasupra cu puțină smântână, se presară niște cașcaval și se pune în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 25-30 de minute.

9. Când se rumenește frumos, se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească puțin.

10. Se taie mai greu când este foarte fierbinte, de aceea se lasă vreo 15-20 de minute să se domolească.

11. Este minunată ca o mâncare sau un aperitiv cald, foarte fină, se topește în gură.

Vă dorim pofta bună!

Sursa de inspirație : www.lalena.ro

Recomandarea săptămânii

Ardei umpluți cu carne de pui și orez

Ingrediente:

· 6 ardei;

· 2 linguri ulei;

· 3 roșii/2 cepe, pentru capac;

· 150 ml piure de roșii.

Umplutura

· 600 g piept/pulpe de pui Fermele Crevedia tocate;

· 1 ardei;

· 2 morcovi medii;

· 2 cepe;

· 3 linguri orez;

· 1/2 legătură mărar;

· linguriță busuioc proaspăt;

· sare, piper.

Mod de preparare:

1. Se toacă ceapa cât mai mărunt și se combină cu un ardei tocat fin, cu morcovul ras, mărarul, busuiocul și orezul. Se potrivește de sare și piper, apoi se pune compoziția într-o tigaie, în puțin ulei încins.

2. Se întoarce amestecul de carne tocată în tigaie până ce își schimbă uniform culoarea. Între timp, se curăță ardeii de cotoare și semințe. Se umplu ardeii cu compoziția din tigaie, apoi li se pune capac, fie din roșii tăiate rondele, fie din jumătăți de foi de ceapă.

3. Se așază ardeii umpluti într-un vas termorezistent, într-o parte. Deasupra lor se toarnă sosul de roșii și se completează cu apă, până la jumatatea înălțimii ardeilor. Se pune preparatul la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 grade, întorcând ardeii la jumătatea timpului de preparare.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.retetepractice.ro

Recomandarea săptămânii

Gyros grecesc de pui

Ingrediente:

· 600 g pulpe de pui dezosate Fermele Crevedia;

· 0.5 buc lămâie;

· 3 linguri ulei de măsline;

· 1 linguriță usturoi granulat (praf) sau 2 căței de usturoi pisat proaspăt;

· 1 linguriță boia ardei dulce sau iute;

· 1 linguriță oregano uscat;

· 5 buc lipii grecești;

· 1 buc ceapă roșie;

· 3 linguri oțet de mere;

· 500 g cartofi prăjiți/copți 500 g;

· 400 g sos tzatziki;

· 3 buc roșii.

Mod de preparare:

1. Se taie carnea de pui felii cam de 1 cm grosime și se pune într-un bol. Se adaugă peste aceasta zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie, apoi se adaugă o linguriță de sare, o linguriță de usturoi pudră, o linguriță boia de ardei și o linguriță de oregano. Se toarnă deasupra și cele 3 linguri de ulei de măsline.

Se amestecă totul bine și se lasă să se marineze măcar 30 minute la frigider.

2. După acest timp se încinge puțin ulei într-o tigaie și se pune la călit carnea pe foc mediu până se rumenește frumos.

3. Până este gata carnea se poate prepara sosul Tzatziki și se prăjesc cartofii.

4. Ceapa se marinează rapid: se taie rondele subțiri, se pune deasupra putin otet de mere și o jumătate de linguriță de sare, se amestecă bine cu mâinile și se lasă aproximativ 15 minute să se marineze,

5. Cand sunt gata toate ingredientele de mai sus pentru Gyros, se poate aranja pe farfurie sau în lipie.

6. Varianta ideală ar fi: lipii + cartofi + roșii felii + tzatziki + carne + ceapă marinată.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.lalena.ro