Recomandarea săptămanii

Ciocănele de pui în crustă crocantă

Dacă vă plac Crispy Strips de la KFC, vă prezentăm mai jos o variantă de casă, cu mici ajustări!

Ingrediente

• 7 bucăţi ciocănele de pui;
• Sare, piper;
• 3-4 căţei de usturoi;
• 1 pic de ulei;
• Muştar pastă;
• 2 ouă;
• 10 linguri pesmet.

Mod de preparare

1. Se spală ciocănelele de pui, se sărează şi se piperează.
2. Se formează o pastă din 3-4 căţei de usturoi pisați, piper, puțin ulei şi muştar. Se ung ciocănelele de pui cu această pastă.
3. Într-un alt castron, se bat două ouă cu 3 linguri de pesmet şi se amestecă până se obține o compoziţie similara cu cea de clătite.
4. Ciocănelele se rostogolesc prin această compoziţie de pesmet şi ouă, după care se trec numai prin pesmet şi se pun la prăjit.
5. Se lasă până devin crocante şi se pătrund bine.
6. Se scot pe un platou cu hârtie absorbantă şi se mai lasă câteva minute.
7. Se servesc pe pat de salată verde.

Vă dorim pofta bună!

Recomandarea săptamânii

Salată de pui cu avocado

 

Ingrediente:

  • 2 bucăți piept de pui;
  • 400 g roșii cherry;
  • salată verde;
  • ceapă mare;
  • 1 avocado;
  • 2 lime/o lamâie;
  • coriandru proaspăt;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • boia de ardei dulce;
  • piper;

Mod de preparare:

  1. 1. Se feliază pieptul de pui și se condimentează cu piper si boia de ardei dulce. Se așează pe grătarul încins până când se pătrunde bine.
  2. 2. Se spală și se taie salata, ceapa, roșiile și avocado. Se pun toate legumele într-un castron.
  3. 3. Pentru a prepara sosul, se amestecă uleiul de masline cu sarea, piperul, sucul de la lime/lamaie și coriandrul tocat mărunt.
  4. 4. După ce puiul s-a pătruns, se lasă la răcit si se taie cubulețe sau se rupe pur și simplu cu mâna fășii, apoi se amestecă în salată împreună cu sosul.
  5. Se servește salata de pui cu crutoane proaspete, făcute dintr-o pâine mai veche, băgată la cuptor cu puțin ulei de masline, pentru a deveni crocante.

Recomandarea săptamânii

Ficăței de pui la cuptor – rețetă simplă pentru copii

Ingrediente
• 400g ficăței de pui;
• unt;
• hârtie de copt;
• Sare, piper (în funcție de vârsta copilului).

Preparare:
1. Se taie hârtia de copt în 4 bucăți mai mari, astfel încât fiecare să cuprindă un ficățel. Se spălă ficățeii cu apă rece și se taie untul în cubulețe mici;
2. Se ia fiecare bucată de hârtie și se așează în ea un ficățel împreună cu 1 cubuleț de unt. Opțional și, în funcție de vârsta copilului, se presară puțină sare și puțin piper.
3. Se impachetează bine hârtia în formă de săculeț și se pun ficățeii la cuptor circa 30-40 de minute.
4. Se pot servi cu o garnitură de legume la cuptor, la abur sau cu piure de cartofi.

Recomandarea săptămânii

Pulpe de pui cu roșii cherry a la Jamie Oliver

Ingrediente:

* 4 pulpe de pui;

* sare de mare;

* piper negru măcinat;

* 1 buchet de busuioc proaspăt;

* 400 g de roșii cherry roșii și galbene;

* căpățânî de usturoi;

* 1 ardei chili roșu;

* ulei de măsline.

 

1. Se încinde cuptorul la 180 de grade și se așează pulpele de pui într-o tavă, pe un singur strat. Se asezonează cu sare și piper și se adaugă busuiocul tocat mărunt și roșiile injumătățite. Se inserează cățeii de usturoi și ardeiul chili tăiat pe sub pielea pulpelor și se pulverizează puțin ulei de măsline deasupra lor.

2. Fasolea și cartofii noi sunt opționale, așa că aceasta rețetă se poate prepara si fără ele, dacă preferați o altă garnitură. Dacă doriți totuși să sa le adăugați, trebuie puse încă de la început în tavă și lăsate la copt alături de pulpe timp de o ora și jumătate.

3. După ce se scot cățeii de usturoi de sub piele, se pot savura pulpele de pui cu roșii cherry alături de garnitura de cartofi și fasole sau alături de un piure, în cazul în care ați optat pentru o altă garnitură.

Vă dorim poftă bună!

Sursă foto: jamieoliver.com

Recomandarea săptămânii

Pui cu pilaf de bulgur pentru copii

Timp de pregătire: 15 min;

Total preparare: 30 min

Cantitate: 4 porții

Ingrediente:

* o lingură de ulei de masline;

* 4 bucăți de piept de pui dezosat de aprox. 200 g bucata;

* 3 cești de supă de pui;

* 1,5 cești de bulgur (grâu pisat mare);

* 2 căței de usturoi;

* o legatură de spanac tăiat mare;

* o mână de frunze de busuioc proaspete, rupte în bucăți mari.

Mod de preparare:

1. Se încinge uleiul într-o tigaie mare, se adaugă sare și piper pe pui și se prăjeste cam 4 minute pe fiecare parte, apoi se scoate pe o farfurie. Se toarnă supa în tigaie, bulgurul, usturioul tăiat mărunt, sare și piper și se lasă totul la un foc mediu-iute până clocotește.

2. Se pune puiul în bulgur, se dă focul la mic și se acoperă tigaia.

3. Mâncarea se lasă să fiarbă încet până când bulgurul se înmoaie și puiul e bine pătruns (15-17 minute). Se scoate puiul și se pune în farfurii, se adaugă în tigaie spanacul și busuiocul, se amestecă totul până se înmoaie un pic verdețurile, apoi se închide focul.

4. Se așează pilaful de bulgur în farfurii, lângă pui

Recomandarea săptămânii

Piept de pui marinat cu mentă – inspirat din bucataria turcească

 

Săptămâna aceasta am făcut câteva teste pe bucăți mai mari de carne (jumătăți de piept de pui de până în 250 grame bucata) și ni s-a confirmat faptul că marinata își schimbă gustul cam după 5 ore. Asadar, vă recomandam 1-2 ore marinare pentru carnea tăiată cuburi și 3-4 ore pentru bucățile mai mari.

De asemenea, pentru un gust mai bun, este ideală folosirea unei cepe cât mai puțin ”înțepăcioasă”, cât mai dulce și care să nu usture ochii atunci când este taiată.

Puiul aromat cu menta, chili și unt se poate servi cu o salată mare de morcovi și năut.

Ingrediente:

1 piept de pui (cca 400-500 gr; fără piele);

1 cub de unt;

sare, piper negru, fulgi de chili, mentă uscată sfărâmată.

Marinata

2 cepe mari (dulci);
3 fire patrunjel;
1 fir mentă;
1/4 linguriță turmeric;
3 linguri suc de lime/lămâie;
1 lingură ulei.

Salata

250 gr morcovi;
250 gr năut fiert;
câteva fire pătrunjel și câteva frunze de mentă;
2 linguri ulei;
1 lingură suc de lime/lămâie;
1/4 linguriță ghimbir pudră;
1/8 linguriță chimion măcinat.
sare

Nr. porții: 2

Preparare

  1. Se separă pieptul de pui în cei doi lobi.
  2. Ceapa se pune în blender cu puțină sare și se mixează până devine pastă. Dacă robotul nu reușeste să marunțească cum trebuie, adaugați 3-4 linguri de apă. Puneți piureul de ceapă într-un tifon și stoarceți sucul din ea peste pui.
  3. Adăugați turmericul, uleiul, sucul de lime, menta și pătrunjelul tocate. Amestecați bine și puneți-le la frigider pentru 3-4 ore.
  4. Scoateți puiul din marinată. Pe masa de lucru râșniți piper negru, presărați puțină sare, fulgi de chili (după gust) și mentă uscată fin sfărâmată (sau oregano uscat). Tăvăliți puiul prin aceste condiment, să fie peste tot acoperit. Lăsați-l să stea 30 minute la temperatura camerei.
  5. Încingeți cuptorul la 200C.
  6. Încingeți o tigaie grill (fără ulei; dăcă nu aveți tigaie grill puteți folosi o tigaie de fontă) la foc maxim timp de 5 minute. Dați focul la mediu și asezați puiul în tigaie. Puneți câte bucăți intră în tigaie, fără să fie înghesuite.
  7. Prajiți puiul 2 minute pe fiecare parte.
  8. Mutați tigaia în cuptor și lăsați puiul să se mai coacă încă 10-12 minute.
  9. Scoateți puiul într-o farfurie și treceți peste el cu un cub de unt. Acoperiți cu folie de aluminiu și lasați să stea 5 minute.
  10. Pentru salată amestecați morcovul răzuit și năutul. Presărați puțină sare și gustați. Adăugați verdețuri tocate. Amestecați uleiul cu sucul de lămâie, ghimbirul și chimionul și turnați peste legume.
  11. Serviți pieptul de pui cald cu salată și eventual orez cu verdețuri.

Recomandarea saptamanii

Piept de pui cu sos picant de porumb si ardei

Ingrediente:
ulei, sare
usturoi, ceapa
o lamaie verde
700 gr. piept pui
porumb, fasole rosie
3 ardei rosii, 1 ardei iute
coriandru

Mod de preparare:
1. Amestecati uleiul cu zeama de la lamaie ( cate 2 linguri ), boia ( 2 lingurite ), usturoiul tocat marunt si un praf de sare dupa gust
2. Adaugati pieptul de pui in amestecul facut si lasati sa stea maxim 15 min la temperature camerei.
3. Intr-o tigaie mare fierbeti 2/3 cana cu apa la care adaugati porumbul, fasolea ( scursa si spalata ), ardeii, ceapa, sare si piper dupa gust.
4. Fierbeti acoperit, la foc potrivit 10-12 minute. La final adaugati 2 linguri de zeama de lamaie si coriandru tocat fin.
5. Incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare si prajiti pieptul de pui.

POFTA BUNA!

Recomandarea săptămânii

PUI ÎN LAPTE À LA JAMIE OLIVER

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 1 h și 30 minute

 

INGREDIENTE

  • 10 căței de usturoi cu tot cu coajă;
  • coaja rasă de la 2 lămâi;
  • 1 mână frunze de salvie;
  • 1/2 bețișor scorțișoară;
  • ulei de măsline;
  • piper negru măcinat;
  • sare de mare;
  • 1 pui;
  • 500 ml lapte.

 

 

MOD DE PREPARARE

 

Puiul în lapte à la Jamie Oliver este cea mai gustoasă friptură de pui și se face foarte ușor și rapid. Este o demonstrație clară a faptului ca rețetele simple pot fi cu adevărat savuroase!

 

Vă prezentăm mai jos pașii pe care trebuie să îi urmați în realizarea acestui preparat.

 

1.Se preîncălzește cuptorul la aproximativ 190 de grade.

2. Recomandarea este să se folosească un recipient în care puiul să încapă perfect și să nu rămână prea mult spațiu. Dacă vasul în care veți da puiul la cuptor poate fi folosit și pe plită, puteți rumeni puiul direct în acesta, dacă nu, veți mai avea nevoie de o tigaie largă pentru rumenire.Se condimentează bine puiul după care se prăjește ușor în ulei de măsline. Este indicat să fie întors pe toate părțile până când prinde o culoare rumen-aurie. Rumenirea nu trebuie să dureze mai mult de 8-9 minute. Scopul acesteia este de a da culoare puiului, nu de a se realiza o gătire completă.

3.După ce s-a rumenit, puiul se scoate pe o farfurie și se aruncă uleiul din recipient. Vasul folosit nu trebuie spălat!

4.Se așează puiul înapoi în vas și se adaugă restul de ingrediente (sare și piper măcinat proaspăt, atât pe exterior, cât și în interior; salvie și coajă de lamaie, apoi laptele). Se pune la cuptor timp de o oră și jumătate si, din când în când, se stropește puiul cu sosul din vas. Coaja de lămâie ”taie” laptele, transformându-l într-un sos delicios.

5.Când este gata, puiul se scoate din tavă și se așează pe un platou. Se lasă cel puțin 10 minute ”să se odihnească”, înainte de a-l tranșa.

6.Pentru servit, puiul se taie pe farfurii și se stropește cu sos din belșug. Se poate servi cu piure de cartofi, salate, legume la tigaie, etc., în funcție de preferințe.

Vă dorim poftă buna!

Cum pregătim corect carnea de pui ?

Carnea de pui este tipul de carne gătit cel mai des în casele românilor. deoarece este ușor de preparat și este indicată în majoritatea dietelor. Ba mai mult, chiar și medicii recomandă consumul de carne de pui, căci este un aliment ușor digerabil, dar care asigură necesarul de proteine, vitamine și minerale necesare refacerii rapide a celulelor. Însă, preparată necorespunzător, această carne poate fi fadă, friptura ieșind fie prea negătită, fie prea uscată.

O preparare adecvată a cărnii de pui începe chiar din etapa decongelării acesteia. Pentru dezghețare carnea de pui poate să fie ținută în frigider, într-o pungă bine închisă, în apă rece. Este indicat ca apa să fie schimbată la un interval de 30 de minute.

Carnea de pasăre trebuie gătita la o temperatură adecvată. Cum știm dacă am setat temperatura corespunzătoare? Ei bine, pe lângă recomandările de preparare pe care le regăsim în fiecare rețetă, putem urma varianta clasică și, din când în când, să verificăm carnea pusă la cuptor, crestând o bucațică și observând dacă în interior mai are sau nu o culoare rozalie. Unele gospodine moderne folosc chiar și un termometru pentru carne, care se introduce în aceasta, însa nu lângă os, deoarece nu va mai indica corect temperatura.

De asemenea, atât temperatura, cât și timpul de gătire trebuie adaptate dimensiunilor preparatului. Astfel că, pentru bucăti mici putem folosi o temperatură mai mare și un timp mai scurt și invers.

După gătire, ca și în cazul oricărui alt tip de carne, puiul trebuie lăsat câteva minute, la “odihnit”. Nu este recomandată tăierea imediată, deoarece, pe măsură ce carnea este gătită, sucurile din aceasta sunt împinse către exterior și este nevoie de câteva minute pentru ca ele să se redistribuie înapoi în carne și să obținem un preparat suculent și gustos.