Piept de pui marinat cu mentă – inspirat din bucataria turcească
Săptămâna aceasta am făcut câteva teste pe bucăți mai mari de carne (jumătăți de piept de pui de până în 250 grame bucata) și ni s-a confirmat faptul că marinata își schimbă gustul cam după 5 ore. Asadar, vă recomandam 1-2 ore marinare pentru carnea tăiată cuburi și 3-4 ore pentru bucățile mai mari.
De asemenea, pentru un gust mai bun, este ideală folosirea unei cepe cât mai puțin ”înțepăcioasă”, cât mai dulce și care să nu usture ochii atunci când este taiată.
Puiul aromat cu menta, chili și unt se poate servi cu o salată mare de morcovi și năut.
Ingrediente:
1 piept de pui (cca 400-500 gr; fără piele);
1 cub de unt;
sare, piper negru, fulgi de chili, mentă uscată sfărâmată.
Marinata
2 cepe mari (dulci);
3 fire patrunjel;
1 fir mentă;
1/4 linguriță turmeric;
3 linguri suc de lime/lămâie;
1 lingură ulei.
Salata
250 gr morcovi;
250 gr năut fiert;
câteva fire pătrunjel și câteva frunze de mentă;
2 linguri ulei;
1 lingură suc de lime/lămâie;
1/4 linguriță ghimbir pudră;
1/8 linguriță chimion măcinat.
sare
Nr. porții: 2
Preparare
- Se separă pieptul de pui în cei doi lobi.
- Ceapa se pune în blender cu puțină sare și se mixează până devine pastă. Dacă robotul nu reușeste să marunțească cum trebuie, adaugați 3-4 linguri de apă. Puneți piureul de ceapă într-un tifon și stoarceți sucul din ea peste pui.
- Adăugați turmericul, uleiul, sucul de lime, menta și pătrunjelul tocate. Amestecați bine și puneți-le la frigider pentru 3-4 ore.
- Scoateți puiul din marinată. Pe masa de lucru râșniți piper negru, presărați puțină sare, fulgi de chili (după gust) și mentă uscată fin sfărâmată (sau oregano uscat). Tăvăliți puiul prin aceste condiment, să fie peste tot acoperit. Lăsați-l să stea 30 minute la temperatura camerei.
- Încingeți cuptorul la 200C.
- Încingeți o tigaie grill (fără ulei; dăcă nu aveți tigaie grill puteți folosi o tigaie de fontă) la foc maxim timp de 5 minute. Dați focul la mediu și asezați puiul în tigaie. Puneți câte bucăți intră în tigaie, fără să fie înghesuite.
- Prajiți puiul 2 minute pe fiecare parte.
- Mutați tigaia în cuptor și lăsați puiul să se mai coacă încă 10-12 minute.
- Scoateți puiul într-o farfurie și treceți peste el cu un cub de unt. Acoperiți cu folie de aluminiu și lasați să stea 5 minute.
- Pentru salată amestecați morcovul răzuit și năutul. Presărați puțină sare și gustați. Adăugați verdețuri tocate. Amestecați uleiul cu sucul de lămâie, ghimbirul și chimionul și turnați peste legume.
- Serviți pieptul de pui cald cu salată și eventual orez cu verdețuri.