Recomandarea săptămânii

Pui la cuptor în „farfurie” de aluat

Ingrediente:

· 1 kg carne de pui Fermele Crevedia;

· 2 buc. ceapă albă;

· 250 ml lapte bătut/iaurt/chefir;

· 1 lingură ulei de floarea soarelui pentru aluat;

· 1 ou;

· 1 linguriță sare;

· 1 linguriță zahar;

· 350 făină albă calitate superioară;

· 2 lingurițe ulei de floarea soarelui pentru uns tava;

· 1 linguriță de sare, piper pentru carne, sau alte mirodenii preferate – curry, boia, etc.;

· 0.5 lingurițe bicarbonat de sodiu.

Mod de preparare:

1. Se prepară aluatul pentru că trebuie să se odihnească 1-2 ore înainte să se facă puiul. Într-un bol se amestecă făina cu bicarbonatul de sodiu. Laptele bătut se amestecă cu oul, uleiul, zahărul și sarea. Se adaugă amestecul de faină la cel de lapte batut și se frământă aluatul. Se pune la odihnit pentru 1-2 ore.

2. Se unge cu puțin ulei o tavă de cuptor, rotundă sau pătrată – important este să fie cu bordurile puțin mai înalte și să nu se scoată, că să nu curgă zeama din tavă în cuptor.

3. Ceapa se taie julien și se presară în tavă. Peste ea se pune un pic de sare și piper.

4. Puiul se spală, se taie bucăți și se pune peste ceapă, se presără peste el sare și mirodenii.

5. Când este gata aluatul se întinde cu sucitorul și se pune foaia peste tava cu carne. Se presează bine că să acopere perfect și uniform toată tava. Marginile trebuie să fie mai mari decât diametrul tăvii.

6. Restul de aluat se taie. Rămășițele de aluat se pot congela și folosi la orice altă plăcintă cu carne sau umplutură sărată.

7. Cu degetele se împinge bordura aceea mai înaltă de aluat mai spre fundul tăvii, ca să se „îmbrace” perfect toată carnea și se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 45 de minute. Apoi se scoate din cuptor și se lasă în tavă 10 minute să se pătrundă.

8. Cu ajutorul unui prosop se scurge zeama atent din tavă. Se pune un platou, cu fundul în sus, peste tavă.

9. Se întoarce tava, ca să se scoată „farfuria” de aluat pe platoul de servire.

10. Zeama scursă anterior se toarnă peste carne și se lasă puțin să pătrundă în aluat – cam 5-10 minute.

11. Se poate servi cu orice garnitură.

Vă dorim poftă bună!

Sursa de inspirație: www.lalena.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *